Проблеми със сигурността

Автор clover, публикувана на 19.08.2008, 14:47

Проблеми със сигурността при Microsoft Internet Explorer

Internet Explorer е много несигурен браузър за интернет. Позволява на много троянски коне, червеи, шпионски и рекламни програми и други вируси да се инсталират и стартират без потребителя да е направил каквото и да е и без да разбере, че е обект на атаката.

През юни 2004, the Групата за противодействие на компютърните проблеми към американското правителство (Computer Emergency Response Team - CERT) публикува статия, която съветва потребителите да престанат да използват Microsoft Internet Explorer.

Това са само част от полемиката, заобикаляща Microsoft и IE по отношение на сигурността. Много потребители на Internet Explorer използват смехотворно високи нива на сигурност на браузъра, което забавя или предотвратява показването на определени страници. Това е ненужно. Нужно е просто да се премине към друг браузър.

Пачове и противодействие от страна на Microsoft

За да сме честни към Microsoft, трябва да отбележим, че те издават пачове за по-сериозните слабости в браузъра, някои от които - съвсем наскоро. Въпреки това много често изникват нови проблеми и потребители, чиито компютри не са обновени с последните пачове, са все още уязвими.

Последният съществен пач, XP Service Pack 3, представлява точно това. Пач (кръпка) за XP. Потребителите на старите версии на Windows просто са забравени. Размера на пача е достатъчен да откаже много от потребителите на dial-up достъп и по този начин да остави компютрите им изложени на сериозни рискове - трябва да изтеглите около 316 МВ данни.

Microsoft IE - Опасен

Други известни недостатъци на Internet Explorer дават възможност на досадни, вирусоподобни програми да четат, записват и изпращат по интернет информация за кредитни карти и банкови сметки. И отново е възможно потребителят дори да не разбере, че това се случва. Може просто да са щракнали линк в и-мейл съобщение и банковата им информация вече е изложена на риск.

Всички версии на IE имат множество известни, сериозни проблеми със сигурността, които могат да имат катастрофални последици за бизнеса или за отделните потребители.

Без осъществим план от страна на Microsoft

Microsoft пуснаха MSIE 7, за съжаление само за Windows и то само за лицензирани копия на Windows XP - потребителите на други Windows системи или Мас отново са изоставени. Освен това към момента - 20.08.2008 на моята система има инсталирани 9 Updates за Windows Internet Explorer 7 и 14 Security Updates and Hotfixes за Windows XP. Струва ми се сериозен брой поправки, кръпки и обновявания за софтуер, който е сигурен и без проблеми.

Не се тормозете - Зарежете MS Internet Explorer

За да се предпазите от неприятни вируси, загуба на ценна информация или финансова криза в ръцете на IE, просто трябва да преминете към друг браузър веднага. По този начин значително ще повишите сигурността на компютъра си.