За всички MSIE Junkies

Автор clover, публикувана на 28.08.2008, 16:07, последна редакция 28.08.2008, 16:07

Ако въпреки всичките ни предупреждения сте пристрастени към Internet Explorer, тогава е задължително да направите следното:

Обновявайте Windows редовно

Microsoft поддържат своите операционни системи - може да са бъгави и досадни, но поне щом бъде открита някаква сериозна дупка в сигурността на Windows, Microsoft се опитват в минимално кратък срок (понякога отнема седмици) да пуснат малка (или не чак толкова) програмка, която да си изтеглите от интернет и да инсталирате на своя компютър, за да поправите проблема. Това не винаги се случва, но в повечето случаи решение има. Затова често ползвайте Windows Update.

Можете да го направите автоматично. Това става от бутона Start -> Settings -> Control Panel -> Security Center. В новият прозорец, който се отваря ще видите линк Automatic Updates. Когато отидете на него, ще трябва да си изберете опцията Automatic (Recommended) и да изберете ден и час, когато компютърът ви е включен, но се използва най-малко. Ако поназнайвате английски, можете да пробвате и някоя от другите опции, които позволяват да се изтеглят обновяванията и да се инсталират в удобно за потребителя време (Download updates for me, but let me choose when to install them) или Windows ще покаже на потребителя, че има обновявания, но няма да ги изтегли или инсталира преди неговото съгласие (Notify me, but don't automatically download or install them). По този начин Windows сам ще изтегля и инсталира обновяванията (updates) и Windows ще е възможно най-защитен от проблеми (макар че с Windows това е почти невъзможно ;)

Можете да го правите и ръчно, но за това ви трябват разумни познания по английски, за да разберете какво има за обновяване и дали съответния update ви е нужен. Ръчното обновяване на Windows става с използването на Internet Explorer. В нов прозорец можете да отворите менюто Tools - > Windows Update. Възможно е първоначално да се наложи да инсталирате ActiveX приложение, което страницата използва. Това става бързо. На следващата страница, след проверка, която може да трае и няколко минути, така че бъдете търпеливи, Windows ще установи кои обновявания са ви нужни и в зависимост от избраната опция ще ви ги покаже. Ако изберете Express, инсталацията ще стане напълно автоматизирано с щракването на бутона Install Updates. Ако изберете Custom ще видите списък на всички възможни файлове за обновяване, като с checkbox пред всяко можете да изберете дали да го инсталирате или не. След като сте направили своя избор, отново натискате бутона Install Updates. След приключване на процедурата може да се наложи да рестартирате компютъра си, а понякога в процеса на рестартиране се инсталират някои обновявания, така че се въоръжете с търпение.

Бъдете информирани

Задължително е щом използвате Internet Explorer, да се интересувате за възможни проблеми и как да ги решите. На този адрес можете да намерите информация за Internet Explorer, а на този адрес - част от информацията на български - помощ, информация за продукти и т.н. Четете редовно тези сайтове, а ако говорите английски редовно посещавайте този сайт за сигурност и обновяване на Windows и задължително се абонирайте за информационните бюлетини на Microsoft. Има и регистрация на български на този адрес, но се съмнявам да има бюлетин на български. Задължително е обаче да ползвате сайта на Microsoft с Internet Explorer, защото горната страница не се зарежда правилно с Firefox например.

Как да проверя колко и какви обновявания и кръпки съм инсталирал?

Много е лесно: Отворете Start -> Settings -> Control Panel -> Add or Remove Programs. Това е списък с всичките инсталирани на вашия компютър програми. Сега изберете checkbox горе, до който пише Show updates. Сега, под Windows Internet Explorer ще видите Windows Internet Explorer 7 - Software updates, а по-долу Windows (версията на Windows която ползвате, при мен е ХР) - Software updates. Така винаги можете да се убедите колко много кръпки, поправки и обновявания сте инсталирали. Дано това ви убеди, че браузъра на Microsoft не струва.