Тихият край на Netscape

Автор clover, публикувана на 28.01.2009, 15:16, последна редакция 17.11.2011, 10:26

Всъщност на този сайт няма да намерите информация за един изключително интересен браузър, по - късно пакет програми. Причините са няколко - придобиването на Netscape Communications Corporation от AOL, появата и поддръжката на браузърите с отворен код (open-source) и по-специално Mozilla и други дребни и по-сериозни неща, като липса на време и желание в екипа, зает с разработката на Mozilla и т.н. Въпреки това Netscape Navigator има своята история и място в сърцата на любителите на браузърите отдавна и затова заслужава специално внимание.

Считано от първи март 2008 година, Netscape Navigator вече не се поддържа официално от екипа на Netscape Communications Corporation, който го е разработил. Последният официален стабилен рилийз е 9.0.0.6. Аз лично съм си свалил всички стабилни версии след 5-а, за да си ги имам и използвам за тестови цели :). Но към историята.
Когато започнах да използвам интернет през 1996 година, Netscape Navigator беше най-разпространеният браузър. Internet Explorer все още не беше толкова популярен, операционната ни система беше Windows 95, на някои компютри дори Windows 3.11 for workgroups - графичен интерфейс върху DOS ;). Боже, какви времена бяха!!! Логото с руля, огромната буква N и изгряващото слънце - първият ми досег с интернет - човек никога не забравя подобни неща. С невероятен интерес разглеждахме Yahoo, вътрешния сайт на академията и други неща, които откривахме сами или бяха препоръчвани от приятели.
Браузърът се появява като Mosaic Netscape 0.9 през октомври 1994 г. Екипът, създал приложението са Марк Андрайсен, д-р Джеймс Кларк, както и бивши експерти от NSCA Mosaic и SGI, а инвеститори в проекта са Kleiner Perkins Caufield & Byers. Във версиите до 4.08-а браузърът се нарича Netscape Navigator, а след това се преименува Netscape Communicator, а от версия 6 се нарича само Netscape.
Самият браузър беше интуитивен и лесен за управление, макар и без особен дизайн или акцент върху много функции. Internet explorer не беше заел доминиращо положение, стандартите бяха размити, където ги имаше въобще, но важното е, че успявахме да се докоснем до интернет, който все още беше новина.
Netscape си беше напълно функционален, напредничав браузър, не случайно предшественик и баща на повечето останали браузъри. Един от създателите на браузъра - Марк Андрайсен - е в екипа, създал един от първите браузъри Mosaic (разработен от National Center for Supercomputing Applications). Табове, клавишни комбинации, опростен интерфейс - никой не може да забрави това. Особено когато говорим за времената преди 5-6 години. На всичкото отгоре разработчиците усилено създаваха подобрения, скинове, плъгини, добавяха функции и нови версии и какво ли още не.
Нетскейп архив Още по-хубавото беше, че в предишните версии имаше вградени мейл клиент, HTML редактор - визуален и за HTML код и чат клиент. Сега като погледнах, в Netscape 7.2 си е включен и Composer - приложението за създаване на уеб-страници, както и chatZilla - чат програма. Помня как правех първите си страници с редактора и се чудех защо таблиците ми отиват не знам си къде, а не където очаквам да бъдат... :). Мейл клиента също беше много полезен, макар първата поща, която можех да ползвам с него беше POP3 достъпът на yahoo около 2003...
Сега за това си имам Firefox + Thunderbird. Но не забравям Netscape. Вероятно винаги с носталгия ще си го спомням. Като хардкор фен и любител - девелопер, винаги имам инсталиран и един Netscape. Браузърът поддържаше много интересна функция за смяна на engine-а, с което се обработват страниците и можеше да се "прави" на IE или на Firefox, така че да се види как една страница ще изглежда с различни браузъри. За съжаление Netscape вече е само в архивите. За сметка на това достойният му наследник е в първите редици на IE съпротивата ;)

Още информация: http://browser.netscape.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Netscape_Browser
http://en.wikipedia.org/wiki/Netscape_(web_browser)
http://en.wikipedia.org/wiki/Netscape_Communications_Corporation
http://www.ncsa.uiuc.edu/Projects/mosaic.html
http://en.wikipedia.org/wiki/NCSA_Mosaic
http://en.wikipedia.org/wiki/Marc_Andreessen
http://en.wikipedia.org/wiki/James_H._Clark
http://browser.netscape.com/history