Къде ми е фонът?!

Автор clover, публикувана на 08.12.2009, 21:31, последна редакция 08.12.2009, 21:32

Ето с какво се сблъсках когато работих по един проект на уеб-сайт на йога-студио:

Клиентката ми постоянно обясняваше, че не харесва дизайна, не й допада фона, въобще нещо куца. Заведох я на собствената си машина, за да ми обясни какъв според нея е проблема и о, чудо! Оказа се, че при нея нещата въобще не изглеждат както при мен. Сега вече фонът беше приемлив, а визията като цяло - приятна. Какъв беше проблемът?

Обикновено правя сайтовете съвместими с всякаква резолюция, като разбира се за предпочитане е най-масовата 1024*768 пиксела. Чистият HTML и CSS код пък позволяват сайтът да се вижда еднакво добре на всички браузъри. Въпреки това съм си инсталирал последните версии на Internet Explorer, Opera, Firefox, Chrome и Safari. Някои от тях не разбират CSS атрибута height, други имат проблем с padding, затова трябва да видя всеки проект на всеки от тях, преди да го пусна. Този път обаче всичко си изглеждаше по абсолютно еднакъв начин на всеки от тях (не без помощта на малко JavaScript и DOM магии). Оказа се, че проблемът е в изображенията.

Проектът, който можете да видите на http://fx.rabotnimesta.com/projects/diwali/ използва PNG изображения, за да постигне ефект на преливане на цветовете, съчетан с прозрачност. Ето къде експлодира бомбата, наречена Inert Exploder. Версиите преди MSIE 7 не разпознават алфа прозрачността в тази изображения. Затова, вместо прекрасни жълти лъчи на прозрачен фон, моята клиентка вижда прекрасни жълти лъчи на ужасен син фон, който скрива фона на страничката като цяло. Доста се чудих защо въобще има хора, които не използват последните версии на различните браузъри, при условие, че са безплатни, но в края на краищата това си е тяхно право. И така, започнах да мисля решение на проблема. Намерих няколко варианта, но всички те изискваха MSIE 5.5 или по-висока версия. Ами ако тя беше с версия 5.0? Вторият вариант бе да използвам GIF изображения, но това не ме устройваше, тъй като те поддържат само 256 цвята и лъчите изглеждаха ужасно...

Решение на проблема ще се намери, лошото е, че всеки път се налага дизайнерът да търси решение „на парче”, което лично мен не ме устройва. Дано никога не ви се налага да вършите нещо подобно, защото е трудоемко и отегчително. И основната причина отново е същата: Microsoft за пореден път показват на цялата интернет общност, че са по-велики от всички. Ако някой може да ме опровергае, ще бъда щастлив да го изслушам! А междувременно, забравете за Inert Exploder и си харесайте някой от другите браузъри, станете му фен, ровете в интернет, намирайте безплатни добавки, кожи и форуми, от които да черпите информация и се наслаждавайте на мрежата – красива и сигурна!