Преминаване към Firefox

Автор clover, публикувана на 19.08.2008, 15:01

Преминаване от Internet Explorer на Mozilla Firefox

Преминах на Firefox от IE преди доста време - още съществуваше първата версия (в момента стабилна е 3.0.1). Реших да го направя на първо място за да пробвам, но и заради многото предимства на останалите браузъри (до тогава бях пробвал само Mozilla Suite и си работех прекрасно с уеб-редактора) и лошата поддръжка на световните стандарти при Internet Explorer. От тогава не съм поглеждал назад.

След кратко теглене и бърза инсталация, вече тествах Mozilla Firefox за пръв път. Първото ми впечатление бе колко чист и ергономичен беше той в сравнение с Internet Explorer. После открих навигацията в табове - лукс, без който днес в интернет просто не мога. Установих, че и свалянето на файлове е лесно и опростено с удобния 'Download Manager' на Firefox. После дойдоха Add-ons, бързото търсене в Гугъл, четенето на новините на ВВС през RSS feed.

Симптомите на отстъплението на IE ... и лекарството Firefox

Едно от любимите ми неща в IE беше Googlebar, лента с инструменти, която позволява търсене в Google от самата лента, наред с други полезни функции. Отидох на сайта на Google, за да си го изтегля за Firefox и разбрах, че има версия само за Internet Explorer. После открих разширенията за Firefox (подобни на плъгините /plugins/ за другите програми) и видях едно конкретно, наречено Googlebar. Тъгата ми изчезна.

Обърнах внимание освен това и на факта, че ако напиша нещо в полето за адреса на Firefox, той автоматично го търси в Google. Google поправиха бързо грешката си и вече има Google Toolbar за Firefox.

Полезни разширения за Firefox

Като уеб-дизайнер, в мой интерес е всичките ми сайтове да работят с всички браузъри и операционни системи. Изтеглих си инструмент за Mozilla Firefox, наречен 'The Web Developer Toolbar' и възтържествувах! Той дава възможност да симулирам потребители с различни операционни системи, браузъри и настройки, както и активирани/деактивирани опции. А това значително ми улесни работата. Освен това всички сайтове изглеждат както трябва, независимо дали ще ги отворите с Firefox, с Opera или Safari. Виж, с IE има проблеми с каскадните набори от стилове, но пък кой ползва MSIE вече :)

Цялостни впечатления от смяната на Internet Explorer с Mozilla Firefox

Като цяло съм много доволен от Mozilla Firefox. Internet Explorer или inert exploder (инертен експлодер :) както е известен, е напълно изоставен, освен понякога за тестове.

Сменете IE

Преминете на някой от алтернативните браузъри на IE още сега. Със сигурност няма да съжалявате.